Over ons

Harm van der Gaag

Filosofisch practicus

Zeventien jaar geleden opende ik, na de studie filosofie, een praktijk aan de Lange Nieuwstraat, in hartje Utrecht. Het was pionieren, want vrijwel niemand had nog van zoiets als een filosofische praktijk gehoord. De werkwijze had ik nog niet ontwikkeld. Die gaf ik gaandeweg vorm, door trial & error. Gelukkig meldden zich steeds meer klanten.

Toen eenmaal sprake was van een werkwijze, een methode met alles erop en eraan, ging ik die ook doceren aan de beroepsopleiding voor filosofisch practici (bij de ISVW, sinds 2012). Zo kreeg ik ook collega’s. Met drie van hen deel ik sinds januari 2021 dezelfde spreekkamer waar ik in 2004 begon.

Mijn Utrechtse collega’s zijn talentvolle, scherpzinnige practici. Ik kan dat zeggen, want ik heb ze zelf opgeleid en geef ze soms nog supervisie. Drie dagen in de week vind je één van hen op de praktijk. Op maandag en vrijdag kun je ook bij mij nog terecht voor stevige gesprekken, waarin we jouw denken samen naar een hoger plan brengen. Daar word je vrijer van. En vaak ook blijer.

meer informatie

Ernst Meijer

Filosofisch practicus

Ik werk vanuit de visie dat je verder komt door stil te staan bij je wijze van denken. Dus juist niet naarstig op zoek te gaan naar de oplossing van je probleem. Zo wordt je denken helderder,  constructiever en kritischer. Je gaat ervaren dat filosofisch denken je blik verruimt. Filosofisch denken geeft vrijheid! En daarmee kom je verder met het probleem waarmee je binnen kwam.

Ik heb een achtergrond in filosofie en natuurkunde met een loopbaan in advieswerk en leiding geven. Daarin heb ik ervaren dat de tijd nemen voor analytisch en kritisch denken tot betere resultaten leidt dan direct te grijpen naar een plan van aanpak. Dat werkt overigens alleen als je het eigen weten opschort, oprecht luistert naar de ander en doorvraagt.

Vanuit deze ervaring voer ik vol overtuiging en met passie filosofische gesprekken. Gesprekken waarin ik een sfeer van vertrouwen weet te creëren en het denken op het scherpst van de snede wordt gebracht.

Je kan met de knop hieronder direct een afspraak met mij maken. Momenteel werk ik op dinsdag op de praktijk. Voor meer informatie kun je terecht op komdenken.nl

Filosofisch practicus Brecht Rosink voor de ingang van Filosofische Praktijk Utrecht in Utrecht Centrum

Brecht Rosink

Filosofisch practicus

Ik ging geschiedenis studeren omdat ik wilde weten waar we vandaan komen. Daarna wilde ik ergens naar toe en werd ik militair. En nu wil ik weten hoe het zit met mij in de wereld. Hoe het zit met mijn denken daarover. Want daarop baseer ik wat doe. Dan is het op z’n minst aardig om te kijken of het wel klopt wat ik denk.

Ik ontdekte hoe leuk het is om te filosoferen en dat iedereen het kan. En dat het je helpt om helder te krijgen wat je waardevol vindt, wat je wilt en wat je zou kunnen doen. Want gedachten hebben is een eitje maar echt denken is werken en kan best lastig zijn. Samen met mij lukt dat beter.

Jacobien van der Laan

Filosofisch Practicus

Een nieuwsgierige, vragende en onderzoekende houding is volgens mij onontbeerlijk wanneer je jezelf wilt blijven ontwikkelen, zowel persoonlijk als professioneel. Pas toen ik me ging verwonderen over het schijnbaar vanzelfsprekende ontstonden er steeds meer vragen. Begrippen als vrijheid, leiderschap, vertrouwen of verantwoordelijkheid, om er maar een paar te noemen, bleken niet zo makkelijk te definiëren als ik dacht.

Het leren verdragen van een vraag, door ermee te leven zonder gespitst te zijn op een antwoord, is en blijft voor mij een belangrijke oefening. Stilstaan bij de vraag en die aan een kritisch onderzoek onderwerpen heeft me meer gebracht dan menig antwoord.

Vanuit het enthousiasme door die ervaring voer ik filosofische gesprekken, die je de ruimte bieden om je denken over de vragen die jou bezighouden te onderzoeken. Door woorden te geven aan lastige kwesties worden ze concreter, dat zet je denken in beweging en dat geeft ruimte.

Ik kijk ernaar uit om je te ontmoeten en ben nieuwsgierig naar wat ik voor je kan betekenen tijdens een filosofisch gesprek. Met de knop hieronder kun je direct een afspraak met mij maken. Op donderdag werk in de praktijk aan de Lange Nieuwstraat. Meer informatie kun je vinden op jacobienvanderlaan.nl

Lees meer over wat wij doen

Neem contact op voor een kennismakingsgesprek

Filosofische praktijk Utrecht
Lange Nieuwstraat 70
3512 PL Utrecht