Over ons

Partners in wijsheid: dat zijn de vier filosofisch practici die samenwerken in de Filosofische Praktijk Utrecht. Hieronder lees je meer over ons. Voor wie kies jij?

Harm van der Gaag

Filosofisch practicus

Zeventien jaar geleden opende ik, na de studie filosofie, een praktijk aan de Lange Nieuwstraat, in hartje Utrecht. Het was pionieren, want vrijwel niemand had nog van zoiets als een filosofische praktijk gehoord. De werkwijze had ik nog niet ontwikkeld. Die gaf ik gaandeweg vorm, door trial & error. Gelukkig meldden zich steeds meer klanten.

Toen eenmaal sprake was van een werkwijze, een methode met alles erop en eraan, ging ik die ook doceren aan de beroepsopleiding voor filosofisch practici (bij de ISVW, sinds 2012). Zo kreeg ik ook collega’s. Met drie van hen deel ik sinds januari 2021 dezelfde spreekkamer waar ik in 2004 begon.

Mijn Utrechtse collega’s zijn talentvolle, scherpzinnige practici. Ik kan dat zeggen, want ik heb ze zelf opgeleid en geef ze soms nog supervisie. Drie dagen in de week vind je één van hen op de praktijk. Op maandag en vrijdag kun je ook bij mij nog terecht voor stevige gesprekken, waarin we jouw denken samen naar een hoger plan brengen. Daar word je vrijer van. En vaak ook blijer.

... meer informatie

Marlies Verlinde

Filosofisch Practicus

Wil je een leven dat nog beter bij jou past? Dat kan!

Herken je jezelf in deze situaties van ‘comfortabel ongemak’?

  • je twijfelt en je piekert, maar je komt geen stap verder
  • je weet dat je iets wilt veranderen, maar je hebt geen idee waar je kunt beginnen
  • je blijft hangen in negatieve gedachten

In een filosofisch gesprek help ik je om rustig, woord voor woord, jouw denken te onderzoeken. Ik bemoei me niet met de inhoud van wat je denkt, maar ik ben wel kritisch op dat denken zelf.

Als je voor mij kiest, kies je voor een ontspannen én nauwkeurig onderzoek van jouw denken. Je gaat naar huis met een vraag die uitdrukt wat er nog aan jouw denken over een thema scheelt.

Leuk om je te leren kennen! Maak een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek. Je zit daarna nergens aan vast. Wil je alvast meer ‘proeven’ van mij? Kijk op mijn persoonlijke website of zoek in Linkedin op #blijfvragen voor een voorproefje.

Filosofisch practicus Marlies Verlinde voor de deur van Filosofische Praktijk Utrecht in Utrecht-centrum

Ernst Meijer

Filosofisch practicus

Ik werk vanuit de visie dat je verder komt door stil te staan bij je wijze van denken. Dus juist niet naarstig op zoek te gaan naar de oplossing van je probleem. Zo wordt je denken helderder,  constructiever en kritischer. Je gaat ervaren dat filosofisch denken je blik verruimt. Filosofisch denken geeft vrijheid! En daarmee kom je verder met het probleem waarmee je binnen kwam.

Ik heb een achtergrond in filosofie en natuurkunde met een loopbaan in advieswerk en leiding geven. Daarin heb ik ervaren dat de tijd nemen voor analytisch en kritisch denken tot betere resultaten leidt dan direct te grijpen naar een plan van aanpak. Dat werkt overigens alleen als je het eigen weten opschort, oprecht luistert naar de ander en doorvraagt.

Vanuit deze ervaring voer ik vol overtuiging en met passie filosofische gesprekken. Gesprekken waarin ik een sfeer van vertrouwen weet te creëren en het denken op het scherpst van de snede wordt gebracht.

Kijk voor meer informatie op komdenken.nl  

Brecht Rosink

Filosofisch practicus

Ik ging geschiedenis studeren omdat ik wilde weten waar we vandaan komen. Daarna wilde ik ergens naar toe en werd ik militair. En nu wil ik weten hoe het zit met mij in de wereld. Hoe het zit met mijn denken daarover. Want daarop baseer ik wat doe. Dan is het op z’n minst aardig om te kijken of het wel klopt wat ik denk.

Ik ontdekte hoe leuk het is om te filosoferen en dat iedereen het kan. En dat het je helpt om helder te krijgen wat je waardevol vindt, wat je wilt en wat je zou kunnen doen. Want gedachten hebben is een eitje maar echt denken is werken en kan best lastig zijn. Samen met mij lukt dat beter.

Filosofisch practicus Brecht Rosink voor de ingang van Filosofische Praktijk Utrecht in Utrecht Centrum

Lees meer over wat wij doen

Neem contact op voor een kennismakingsgesprek

Filosofische praktijk Utrecht
Lange Nieuwstraat 70
3512 PL Utrecht